Vydrž! Rychle!

29. 11. 2016 18:00:20
Kdo v neděli ve 20.20 sledoval na Nově V OKU TORNÁDA, zaslechl ta slova nesčíslněkrát. Je to film žánru katastrofického, ale proč to byla ve výsledku tak katastrofální otrava?

České znění vyrobila ve Studiu Pro-Time tvůrčí skupina Josefa Petráska, 2014. Dialogy a režie Veronika Veselá.

Což o to, dialogy jsou synchronní a docela mluvné. Ivan Jiřík má co by mladistvý hrdina dokonce určitou dojímavost, Radek Hoppe co by dospělý umanutý je jenom dřevěný a dřevěný. Jednotlivé citové výjevy mají standardní emoční úroveň profesionálů, kteří - s přehledem a pohledem na hodinky - dělají, co mohou. Tedy - sami před mikrofonem naznačují, nikoli hrají, velká dramata. Nemohou se vzájemně inspirovat, nemohou rozvinout ani minimální barevnost.

I v úpravě dobře rozvržené věty pak vyznívají jako dílo nenadaných robotů; režisérka tak zrazuje svoji vlastní práci. Smůla je, že je v tom filmu tolik sborů. Lidé tam hojně a masově pobíhají - a volají k tomu v jednotvárnými hlasy cosi žalostně nezajímavého. Potíž je ve vedení sborů. Pokud režisér prostě "pustí na plac pár profíků" a nechá to na ně, začnou třeba docela dobře, ale brzo umdlí. Nic nového je nenapadne a nelze to od nich ani žádat. Natáčet dlouhé minuty emocí vyjadřovaných vlastně neslovně je dřina - a k tomu svérázné a přezírané umění.

Nejde tu o informace, jde o situace - o co nejpestřejší záminky k vyjádření individuálních pocitů - děsu, úzkosti, překvapení, snahy, hledání, bolesti různého druhu, kašle, dechů - absurdity, ztráty světa, a naopak odvahy, pomoci, péče - zkrátka, škála je veliká. Přitom jde "jenom" o natáčení takzvané "pěny sboru", tedy pár českých větiček, které obratně přimíchány k tomu, co je v pásech - nebo co lze prolnout z originálu - vytvářejí ten správný, hrdlo stahující dojem, že se doopravdy děje něco děsného.

"Pouhý sbor" je tu v podstatě v hlavní roli. Což je pro laika obtížné si výslovně uvědomit, režisér a zvukař by to však vědět měli. David Pavlíček tu zůstal cti své profese hodně dlužen. Zvuk je plochý, nebarevný, prostředí téměř nejsou rozlišena na exteriér a interiér, natož aby bylo využito akustických možností nejrůznějších podzemních prostor, které obraz nabízí. Míchačka je nastavena automaticky tak, aby "dialogy byly srozumitelné", tedy protivně vyčnívaly nad mixpásy. Přičemž v tomto žánru jsou atmosféry a celkové zvukové pojetí hodnotou základní. Pokud by byly sbory natočeny trochu nápaditěji, bylo by je možno obratněji prolínat s originálem a celek by se dostal o třídu výš. Tam, kde začíná tvůrčí práce mistra zvuku. Nicméně, buďme za tyto chyby vděčni: jsou markantní, lze je pojmenovat a lze se z nich učit. Rychle! A vydržte, prosím.

Autor: Olga Walló | úterý 29.11.2016 18:00 | karma článku: 12.65 | přečteno: 371x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 261 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 377 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 61 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 672

Jsem dabingová režisérka, překladatelka a spisovatelka. V letech 1969 - 2003 jsem se věnovala autorskému dabingu (překlad, úprava, režie), v němž jsem navázala na práci svého otce K. M. Walló, podílela jsem se na vzniku tzv. klasické české dabingové školy. V současnosti se věnuji pedagogické činnosti, překladům a vlastní tvorbě.

Za ta léta, co se zabývám dabingem (skoro padesát, hrůůůza), jsem vyslechla spoustu debat o tom, zda dabing ano či ne, zda je řemeslem či uměním, a tak dál. Věčně opakované volání po odborné kritice zůstalo bez výsledku. Je nejvyšší čas - spíš deset minut po dvanácté - pokusit se o odborně podloženou kritiku dabingu.

http://www.olgawallo.cz/

https://www.facebook.com/Olga-Wall%C3%B3-607478796066819/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...